Loading...

Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία

Η ιστορία του χαλβά Φαρσάλων ξεκινά από τα βάθη των αιώνων κάπου στο 1420 με 1430 όπου και υποδουλώθηκε η περιοχή των φαρσάλων από τους Τούρκους. Στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλίας αλλά κυρίως στα Φάρσαλα και την Λάρισα ήταν ευρέως γνωστή η παρασκευή του χαλβά. Η προέλευση του έχει τούρκικες ρίζες και εκείνα τα χρόνια παρασκευάζονταν τρία διαφορετικά είδη. Ο «πιρίντς», ο «κόμματ» και ο «σαπούν». Ο «πιρίντς» παρασκευάζονταν με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» με νισεστέ όπου ήταν πολύ σκληρός και λευκού χρώματος και ο «σαπούν» όπου παρασκευάζονταν με νισεστέ, ζάχαρη και λάδι. Οι Τούρκοι παρασκεύαζαν τον χαλβά χωρίς την γνωστή καραμελένια και σκληρή κρούστα που έχει σήμερα γι’ αυτό και τον ονόμασαν «σαπούν» ή αλλιώς «σαπουνέ » επειδή στην όψη του έμοιαζε με "σαπούνι". Οι Φαρσαλινοί τον εξέλιξαν με τα χρόνια δίνοντας του αυτήν την νόστιμη κρούστα στην επιφάνεια του. Είναι ο γνωστός και νόστιμος χαλβάς Φαρσάλων που τρώμε σήμερα μιας κι αυτός επικράτησε από τα βάθη των αιώνων.